Braserudvegen, Tøbol

Verbouwing 19e eeuwse boerderij, thans vakantiewoning. Under Construction

De bestaande voormalige kleine boerderij doet thans dienst als vakantiewoning voor de huidige eigenaar wiens oma ooit geboren is in deze boerderij. De woning ligt aan de rand van het bos met uitzicht over het meer. De boerderij beschikt over 1 slaapkamer en een slaapplek op de vliering op zolder. De vraag van de opdrachtgever is meer leefruimte ook in de winter, werkplek en meer slaapplekken ook voor logees in de zomer.

Het terrein loopt vanaf het meer omhoog. Door eenzelfde volume als het bestaande gebouw te herhalen en deze verhoogd deels in het bestaande volume te schuiven ontstaat een groter vakantiehuis op 2 lagen. De voormalige zolder is ter plaatse van de overlapping bruikbaar als slaapkamer. Door hier een daklicht boven de trap te plaatsen komt er licht tot in het hart van de woning.

Aan de meerzijde wordt een groot raam geplaatst om te genieten van het uitzicht. In de uitbreiding zijn 2 kleine slaapkamers toegevoegd achter een vaste kasten wand. Een van deze kamers heeft een schuifwand waardoor deze ruimte ook te betrekken is bij de leefruimte. Een haard zorgt hier voor een zitplek. Een vlonder voor een plek in de zon op de zuidkant. Op de slaapkamers en kastenwand bevindt zich een vliering. Deze kan gebruikt worden als speelplek, hangplek of slaapplek. Voor de rest van de ruimte is deze open tot in de nok. Aan de zuidzijde boven de slaapkamer op de bestaande zolder is een strook glas zodat het zonlicht kan binnendringen in deze ruimte.

In de bestaande woning is de keuken verplaatst naar een lange kastenwand aan de noordzijde van de woning. Deze kastenwand loopt ook buiten door in een buitenkeuken. Daarmee wordt de lengte van het gebouw benadrukt en de ruimte als éen geheel ervaren. De badkamer is vergroot met een aparte toiletruimte. De garderobe is groot genoeg om ook in de winter sneeuwlaarzen en -kleding te drogen. De opening naar het overdekte buitenterras op het westen (meerzijde) wordt vergroot zodat direct contact mogelijk is tussen woonkamer en buitenruimte. In de zomer kan de binnenruimte overlopen in de buitenruimte en andersom.